Doomscrolling in doomsurfing

04-02-2021

Pogoste težave

Komentari: 1

“Doomscrolling” in ”doomsurfing” sta angleška izraza za ”pogubno drsenje po ekranu” in “pogubno brskanje po internetu.”

Lepo opišeta zanko, v katero se ujamemo v želji po vedno novih novicah, vedno novih ocenah, vedno novih procentih. Čeprav so številke in novice obupne, slabe ali žalostne, se kar ne moremo ustaviti. Ob tem se nam porajajo vedno slabši občutki, ki pa nas le podžgejo v tem dejanju in ga ne zaustavijo.

Gre za stresno reakcijo v kombinaciji s prevelikim odmerki dopamina. Ta se izloča, kadar potešimo svojo radovednost in kadar se zgodi nekaj novega in vznemirljivega. Žal dopamin vzpodbuja tudi ponovitveno vedenje, kar zacikla situacijo.

➡️ Pa poglejmo, kaj se nam dogaja: najprej nas nekaj vznemiri, prestraši ali razjezi. Sproži se stresni odgovor (adrenalin in čez nekaj minut tudi kortizol) - ta dva povzročita, da se aktiviramo in želimo razrešiti to neugodno stanje. To pri prebiranju novic pomeni, da iščemo vedno nove informacije, ki bi osmislile in razrešile nevarnost in nevednost. Ko potešimo to potrebo, dopamin povzroči, da smo zadovoljni in da hočemo še. Ne nehamo z brskanjem, ampak iščeno še. Še novic, še informacij, še komentarjev...

Ponovno nas vznemiri in ponovimo postopek.

V neki fazi se stresni odgovor premakne iz ”boja ali bega” v območje ”otrplosti”: nismo več občutljivi na enako močne dražljaje kot prej. Ob tem nas dopamin še vedno sili, da ponavljamo ista dejanja v upanju, da bomo spet dobili dozo zadovoljstva, kar se pa seveda ne zgodi, saj smo kot rečeno otopeli. Zato se ujamemo v nesmiselna skrolanja in surfanja. Izgubimo občutek za čas.

Iz tega nesmiselnega početja se zbudimo nezadovoljni, pesimistični, z občutki krivde in nemoči. Skratka NIČ dobrega. Iz dejanja, ki naj bi nam pomagalo osmisliti situacijo, se razvije dejanje, ki naše stanje poslabša.

➡️ Raziskave kažejo, da se je čas, ki ga preživimo na omrežjih, v povprečju dvignil za 24%, torej skoraj četrtino. Od tega pa nismo mirnejši ali pametnejši, temveč čutimo le negativne posledice. Zato je smiselno čas omejiti, si naravnati opozorila, brskati le iz ene naprave in si izbrisati aplikacije na drugih... Preventivnih ukrepov je kar nekaj - katerega boste izbrali vi?


0 KOMENTAR